Onderneemster: zo breng je balans in doen vanuit daadkracht en doen uit vertrouwen.

Meer durven vertrouwen op je zijns-energie, in plaats van vooral op wat je doet. Die beweging is vrij nieuw en niet altijd eenvoudig; het is wel iets wat steeds meer onderneemsters aanspreekt.

We hebben geleerd om resultaat te leveren en te vertrouwen op WAT we doen. We leerden om hard te werken, om te doen en actie te nemen waarmee het voelen – waar vrouwen juist enorm sterk zijn – naar achter schuift. Dat gebeurd niet altijd bewust.

Voor vrijwel elke vrouw komt er een moment in haar leven dat ze hier in vastloopt. Soms door iets van binnenuit, soms door een ervaring die haar vraagt een andere kant te onderzoeken. Ze voelt dat er meer is – jij misschien ook wel – ze voelt een verlangen van binnen en dat is er steeds vaker. Het wil ruimte.

Misschien merk je zelf ook wel dat er meer gebeurd in jouw energie, dat je meer doet voor een ander wat buiten de scope van je aanbod valt. Misschien begrijp je het cognitief niet altijd helemaal, maar ik weet dat je voelt dat het waar is.

Wat je mag doen, is ruimte maken om te vertrouwen op wat er gebeurd in jouw ZIJN. Via dat vertrouwen kom je meer en meer in iets wat ik de ‘actieve overgave’ noem. Ik omschrijf dat als energetisch doen vanuit je vrouwelijke energie met praktisch doen in het verlengde hiervan. Overgave gaat namelijk echt niet over niets doen; het is ook niet iets wat er van vandaag op morgen is.

Waar dit wel over gaat? Over balans brengen in wat uit balans is geraakt in een maatschappij die in rap tempo verandert.

We leven voor 5% bewust – vaak nog minder – waarmee er veel potentieel zit in je onderbewuste zijn. Daar kom je alleen als je af en toe uit je eigen weg stapt; als je ruimte maakt waar je nu nog bezig bent met opvulling of afleiders.

Begrijpen wie je bent en wat je nodig hebt is key. Ook op de laag voorbij de oppervlakte. Ontvangen en geven vanuit je ‘zijn’ – niet alleen je ‘doen’- je kunt het leren. We hebben geleerd om bijna volledig strategisch en lineair te zijn, zo is de maatschappij, scholen en zelfs relaties. Terwijl vrouwen van nature hier zijn om op te nemen, om ontvankelijk te zijn voor de wereld om haar heen, voor lagen en nuances voorbij dat wat we kennen en wat er al is.

Steeds meer onderneemsters willen vanuit een diepere laag present zijn in haar expressie, haar werk en liefde. Dat bereik je alleen door die laag ook daadwerkelijk aan te spreken.

Dat wat je doet definieert je niet volledig. Hoe je ontvankelijk bent voor het leven en daarmee werkt, verdiept en dat vervolgens deelt, wel.

Dienstbaar zijn vanuit de diepte en minder vanuit hardheid. Onze maatschappij is nog wel zo, al geloof ik dat dit komende maanden en jaren gaat veranderen. Daar ga ik zometeen nog iets dieper op in; op onze rol als vrouw in het nieuwe geheel.

Ik was zelf echt niet meteen in vertrouwen en overgave toen ik deze principes leerde kennen; ik groei hier nog elke dag in. Via mijn kinderen, via mijn partner, in mijn bedrijf. In mijn vriend echt toelaten in mijn hart bijvoorbeeld. Dat begint in mij, in heel dichtbij mezelf kunnen blijven, in mijn licht en donker er kunnen laten zijn.

Tot een paar jaar geleden kon je stellen dat alles wat ik had, ik heb verworven vanuit daadkracht.

Mijn bedrijf, mijn huis, mijn boodschap. Alles wat je ziet is er omdat ik mijn schouders eronder heb gezet. Dat is ook nodig, dat blijft het ook, net als ons ego niet iets is wat we moeten verafschuwen.

Er kwam een moment waarop ik wel voelde: mijn groei vraagt iets anders; als vrouw, als onderneemster en zelfs als mama. Elke vrouw kent een periode in haar leven die haar ‘uitnodigt’ te onderzoeken hoe ze zich verhoudt tot haar eigen vrouwzijn en hoe ze wil dat het is. Misschien had je dingen anders bedacht dan ze nu zijn. Dat mag je loslaten (ik weet het: makkelijk gezegd. Maar weet dat ik hier ooit ook was, ik ken de weg).

Vrouwelijke energie is niet niets doen, het is anders doen.

Maar ook: durven laten ontvouwen.

Niet afdwingen, bedenken of manipuleren maar ook uit je eigen weg kunnen stappen, naar binnen kunnen keren en jezelf daar laten gaan waar je voorheen niet ging.

>>> van controle naar overgave
>>> van hardheid naar moeiteloosheid
>>> van angst naar vertrouwen

Ik beoefende zo bijvoorbeeld mijn zachtheid. Wat ik voelde namelijk en jij misschien ook wel, is dat ik vaker achterover mag leunen. Niet meer zo hard werken maar erop vertrouwen dat gebeurt wat nodig is – niet door kabouters, wel door mij, alleen niet vanuit duwen, trekken en nog 11 keer de schouders eronder. Ook privé. Na een periode van niet daten, ging ik weer spelen met de vraag: hoe zou het zijn als ik weer een man in mijn leven had? Hoe zou dat voelen? Wat zou hij me uit handen nemen, niet alleen praktisch, ook energetisch. Het was toen dat ik heel langzaam mijn schild liet zakken en mezelf opende voor iets wat ik niet kende. Voor iemand die ik nog niet kende.

Een vrouwelijke business zou altijd de ruimte moeten zijn om te laten sterven en opnieuw geboren te worden. Voor jou en voor je klant.

Zo werkt de vrouwelijke creativiteit. Dat zijn 9 van 10 keer geen bedachte dingen omdat we ook erg open staan voor ideeën van anderen (helemaal met een open kruin in je Human Design, dat bovenste driehoekje).

Goed om te weten is dat we voor 5% bewust leven – en ondernemen – er zit dus nog voor 95% in ons onderbewustzijn waar je nog niet bij kan. Maar wel bij kan 😉

Dat wordt wel steeds gemakkelijker.
Hoe meer je vertrouwt.

Vertrouwen is niet dat alles goedkomt zodat je hebt bedacht, maar vertrouwen is dat kan gebeuren wat de bedoeling is. Dat kan betekenen dat eerst iets mag gaan, zodat jij komt waar je zijn moet.

>>> Hoe kom ik dit zelf tegen?

Misschien wel meer op persoonlijk vlak dan zakelijk. Ik heb mogen zakken in het vertrouwen dat ik niet alleen sta. Ook toen ik alleen was, als alleenstaande mama. Alle rollen vervullen, alle ballen hoog houden. Er zijn voor iedereen. Mezelf onbedoeld naar achter plaatsen.

Ik merkte dat ik in mijn dagen alleen vervolgens eerst bij moest komen. Een beetje is niet erg, alleen ervaar ik nu dat ik makkelijker kan schakelen. Ik was voorheen te veel en te lang in mijn mannelijke energie; getting things done. Die is soms nodig EN niet de hele tijd. Ik ben begonnen met tussendoor vaker momenten van even zakken in mijn energie, van leunen in iets wat groter is dan ik, iets doen wat mijn vrouwelijke kern voedde. Even gaan liggen, dansen, een jade ei practice. Alle dingen die ook nog moesten – such is life – deed ik vanuit een zachtere energie, waardoor wat ik deed een groter effect had. Op mijn cliënten bijvoorbeeld. Alles is verbonden, zoals je één ding doet, zo doe je alles.

Ik ben begonnen het vaker stil maken, met ruimte er laten zijn in plaats van opvullen met afleiding, met eten, met denken en scrollen. Ik leerde vragen om wat ik nodig heb van mijn omgeving. Zakelijk heb ik het programma wat ik bedacht had voor de 3e keer te draaien, besloten niet te doen. Ik voel het niet. Het was een hoofd-keuze, geen belichaamde.

>>> Hoe kom ik dit in trajecten en sessies tegen?

Vaak is ons vertrouwen beschadigd toen we heel jong waren. Waardoor het gevoel van er mogen zijn, met al je vrouwelijke schoonheid, met heel je wezen en daar ook voor ontvangen (niet alleen zakelijk) er niet is zoals bedoeld. Dat is door een beschadiging – en die kennen we allemaal – blijven hangen op een niveau waar je nu allang niet meer bent.

Dat mag je herstellen. Je mag dit stuk in jou helen en laten groeien naar de vrouw die je nu bent. Dat kunnen we samen doen.

Zodat jij meer geniet van alles wat er voor jou is, van wat naar je toe wil bewegen. Van jezelf, met alles erop en eraan. Van je vrouw zijn. Zelf: als in meer tijd voor jou en samen: meer zin om te verbinden, te vrijen, te onderzoeken wat er nog meer is. De menselijke ervaring voluit leven in alles. Tegelijkertijd kun je de aardse acties nemen die nodig zijn, kun je support regelen én ontvangen vanuit een basis, een fundament waar je op terug kan blijven vallen.

Onze rol als vrouw

De komende maanden en jaren gaat er veel veranderen. Dat zien je nu al. De gevolgen van een oorlog, prijzen die stijgen, de ene crisis die de andere opvolgt. Het is de kunst om dat te zien en er niet in te verdrinken. Om niet alle energie naar gedoe te laten gaan maar naar daar waar het zijn moet: in jou. Dáár creëer je verandering. Voor jezelf en je omgeving.

Wij vrouwen…wat ik geloof is dat we als maatschappij zijn waar we zijn doordat vrouwen zijn (waren) zoals ze zijn. Om te komen waar we moeten zijn als maatschappij – meer in balans – vraagt het van ons dat we voorop durven te lopen en onze frequentie eerst laten gaan.

Weten wie je bent, naar je eigen gevoel kunnen afdalen, echt thuis zijn. Vertrouwen op je zijn. Die energie mag je naar je hart, je ratio, je ego, je aanbod, je liefde brengen. Dat is essentieel nu. Net als jij.

In De Verdieping doen we dit samen. Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan, dan vertel ik je er alles over.

Liefs!
Maike

 

Geplaatst in Afstemmen, Leiderschap, Vertrouwen, vrouwelijk ondernemerschap, Vrouwelijke Energie, Zelfleiderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *