Voel jij verschil tussen jouw energie en die van de ander?

Ze zucht een keer diep terwijl ze de munt door haar kop thee roert. Ze kijkt me aan en zegt; ‘ik wéét wel dat ik energie overneem alleen hoe blijf ik daarvan weg? Het is soms net alsof mijn humeur wordt bepaald door hoe iemand in mijn buurt in zijn vel zit. Dat wil ik graag veranderen want ik heb hier last van in mijn onderneming. Ik heb het gevoel dat hier een sleutel zit in mijn eigen groei.’

Als we verder praten komen we ook uit bij het feit hoe vaak we denken samen te moeten zijn met iemand. Liefst ook nog in de vorm die we kennen. En dat niet zozeer de energie van de ander een rol speelt maar eerder de keuzes die we maken.

Want hoe vaak wijk je af van wat je verlangt?

Dat is iets wat ik zelf ook heb ervaren. Meermaals. En ja, elke keer leer ik, elke keer brengt het me iets. Tegelijkertijd heb ik geleerd om mezelf alle ruimte te geven om sterker te staan in wat ik verlang.

Heb jij ooit ervaren dat je in de zware energie hing van een ander en vind je het lastig om bij jezelf te blijven? Dan is deze blog voor jou!

Wist je dat 97% van wat je denkt en voelt niet eens van jou is? Niet eens alleen kijkend naar gevoelens en gedachten maar ook als je kijkt naar wat je denkt dat je wilt.

Dat betekent dus dat je heel bewust mag zijn van wat je voelt en hoe je je energie eerst voor jezelf inzet en daarna voor de ander. Het kop en schotel verhaal. Alles wat in de kop zit is voor jou, wat in de schotel zit kun je delen. Alleen moet je er zelf voor zorgen dat je die kop vult. Of je nu coach bent, moeder, vader of partner.

Daarnaast mag je kijken naar wat je zelf echt van je leven wilt. In een wereld waar heel veel te kiezen valt en waar we ook nog rondhangen in oude verhalen, conditioneringen en verwachtingen kan dat een hele opgave zijn.

Juist die keuzes gaan we uit weg en dat brengt ons niet dichterbij ons verlangen.

In plaats van dat we onze verantwoordelijk nemen, maken we onszelf kleiner om alles wat je eigen hebt gemaakt te kunnen handhaven.

Hoe meer je je eigen energie kent, hoe meer je in balans bent qua vrouwelijke en mannelijke energie, hoe beter je voelt wat je zelf kiest en wanneer je ingetuned bent op een ander of de waarden van de ander.

Als je ook maar een beetje bent zoals ik…
> sta je onbewust heel veel aan voor de ander in plaats van voor je eigen verlangen.
> overvalt de energie van de ander je meestal als het al te laat is.
> negeer je de red flags die je lichaam je laat voelen.

Laten we kijken naar deze waarschuwingen in rood neon licht. Ze zijn duidelijk voelbaar alleen heb je je afgeleerd om het echt te voelen. Wat kun je doen?

> Grenzen te stellen. Zacht naar binnen en iets harder en duidelijker naar buiten. Die stemmen in je hoofd die zeggen: ‘ben je niet een egoïst als je hiervoor kiest’? ‘Denk je niet alleen aan jezelf’? Ik weet uit ervaring dat wanneer je dat soort dingen denkt….je nog niet zo half zo egoïstisch bent als je mag zijn. Bepaal wat je wilt, kies ervoor en blijf erbij. Alle gevoelens die je revue passeren mogen er zijn EN jij mag voelen of ze van jou zijn of niet. Elke verandering vraagt iets van je, dat mag je best even voelen.

> Je energie eerst op jezelf richten en daarna op de ander. Begin je dag met iets voor jezelf te doen. Of je nu mediteert, iets leest, je gaat douchen en hier een mooi ritueel om heen maakt, laat het om jou gaan. Leer je pure energie te beschermen. Daarna kun je je vanuit die energie verbinden met een ander. Voel steeds goed wat jij wilt. Het mag…ook al vertellen we onszelf van niet.

Je lichaam is geen sta-in-de-weg maar een richtingaanwijzer.

> Voelen welke signalen je lijf je al geeft en hoe je hier gehoor aan geeft. We hebben niet alleen geleerd om signalen te negeren of om er overheen te stappen we zien ook op tv wat normaal is. Zoals een vaginale schimmelinfectie bijvoorbeeld. Natuurlijk is het goed dat het bespreekbaar is om te voorkomen dat een vrouw ermee rond blijft lopen, toch geloof ik dat je lichaam je ook laat zien dat je iets doet wat eigenlijk niet in je hoogste belang is. Zo zijn er tal van signalen en red flags die je lijf je geeft. Dit is slechts één voorbeeld. En het gaat me er niet om dat jij jezelf fout gaat maken maar ik wil je wel laten zien dat je lijf je echt iets laat zien. We vertellen onszelf dat we ‘er gevoelig voor zijn’.

Wat ik denk? Dat het een oud verhaal is waarin we afzwakken wie we werkelijk zijn. En dat jij je iets anders mag gunnen.

Als iets niet goed voelt is het ook niet goed. Voor jou. We stappen er zo makkelijk overheen, we doen iets zo makkelijk af. Met het is toch oké, overal is wel iets, ik kan toch niet alles hebben. Alle shit en onzin verhalen passeren de revue.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Zo werken we samen:

Meer weten? Mail me via info@maikemaessen.nl.

Liefs,
Maike

Geplaatst in Verandering, Vertrouwen, Voorleven, Zelfleiderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *