Welke plek mag je groei & ontwikkeling hebben van jou binnen je gezin?

Of je nu deel uitmaakt van een éénouder gezin of een partner naast je hebt staan; groei en ontwikkeling maken altijd deel uit van jou en je leven. Welke rol geef jij persoonlijke ontwikkeling in je leven en wat brengt het jou en je gezin?

Wat ik veel om me heen zie en zelf ook heb ervaren is: de een wil aan de slag met zijn of haar persoonlijke ontwikkeling en de partner vindt het lastig of zelfs een beetje onzin. Of je vind het moeilijk om geld uit te geven aan iets wat voor je gevoel alleen voor jou is. Dit kan je het gevoel geven dat je als het ware iets ontneemt van de ander en in jezelf steekt.

Ik vind het onderwerp interessant; zowel vanuit mijn eigen ervaring als vanuit het grotere plaatje. Ik heb dezelfde struggles gekend. Zowel vanuit de relatie als vanuit het alleen zijn en kiezen voor mijn eigen geluk.

Waarom kan dat zo lastig zijn? Laat ik een paar principes met je delen die een ander licht werpen op de strijd die je gevoelsmatig voert. Wij zijn de eerste van een generatie met meer mogelijkheden en andere keuzes. Zie het maar alsof je met één been in het oude staat en met het andere al in het nieuwe. Dat botst. Zowel van binnen als aan de buitenkant.

Alleen al daardoor is het lastig om te bepalen of je kiest voor wat ingebakken zit in je DNA of iets wat jij echt wilt.

Stel jezelf eens de vraag: als alles mogelijk is, kies ik hier dan ook met heel mijn hart voor? Als je hier ‘nee’ antwoord, weet dan dat je niet gelijk het roer om hoeft te gooien. Voel eens in welke keuzes je kunt maken die je nu verder brengen? Welke kleine dingen kun je doen? Op die manier stel je de koers van je innerlijk kompas iets bij.

Verder is he zo dat relaties verbindingen zijn die ons uitdagen om te groeien, om onszelf op punten te overstijgen. Die relatie gaan we in terwijl we geconditioneerd zijn; we hebben geleerd en overgenomen, belemmeringen die je weg houden bij de persoon die je in essentie bent. Heel vaak leggen we iets dat we missen of graag willen zien bij de ander neer. Terwijl je eigenlijk eerst in jezelf mag voelen waar het gemis vandaan komt en wat je zelf mag helen. Vanuit dat is het gemakkelijker om zowel jezelf als de ander te zien zonder projecties. Ofwel zoals je hem of haar zag bij de eerste ontmoeting.

Zodra je kinderen krijgt volgt er weer een nieuwe verandering. Je leeft meer vanuit het gezin en minder vanuit de band die je hebt met je partner. Als je dan ook nog kinderen hebt die méér vragen omdat ze bijvoorbeeld heel sensitief zijn, dan kan dat behoorlijk wat vragen van je. Zowel van jezelf als van je relatie. Dit is vaak het punt waarop je zoekt naar handvatten en antwoorden.

Jezelf geven wat je nodig hebt; binnen een relatie of binnen een situatie die nu een nieuwe kant vraagt van jou. Jezelf laten zien en uitdragen wat het is wat je graag wilt; van jezelf en de ander. Het is ook leren hoe je dit aan jezelf kunt geven – een ander hoeft het jou niet te geven. Wat heb je nodig om jezelf hierin te faciliteren?

Zo kun je leren hoe je uit jezelf en je omgeving haalt wat jou laat stralen, wat jou volledig aanwezig laat zijn in je kracht, wie je voelt dat je bent en tegelijkertijd ruimte geeft aan alles dat leeft in je binnenwereld.

Het is heel eerlijk en open kijken naar wat je nu laat zien van jezelf en hoeveel je hiervan deelt. In je relatie, in vriendschappen.

Voor mij betekent dit mijn waarheid spreken, leven en zijn. Hoe meer je dit lukt, hoe vrijer en bewuster jij je voelt. Vanuit deze ruimte kan je kind veel makkelijker aanhaken. Als je moe bent, weinig energie hebt of een gevoel van frustratie ervaart is het lastiger voor je kind om zich te verbinden met jou op de manier die jij graag wilt.

Hoe meer jij de plek inneemt die hoort bij jou en bij wie jij wilt zijn, hoe minder dat je wat je ooit eigen maakte bepalend is voor de acties die je nu neemt. Het mag er allemaal zijn, maar jij bent uiteindelijk de enige die kan voelen wat klopt voor jou. Zodat jij jezelf kunt laten zien. Zowel vanuit kracht als kwetsbaarheid.

Vanuit deze energie krijgt je kind voorgeleefd dat het veilig is bij jou en het zich mag richten op zijn eigen reis.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Zo werken we samen:

Meer weten? Mail me via info@maikemaessen.nl.

Liefs,
Maike

Geplaatst in Geen categorie, Innerlijk kind, Leiderschap, Voorleven, Zelfleiderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *