Zo ga je van overweldiging naar ontspanning

Ultieme ontspanning: onder een zachte deken, met een warme kruik, de kaarsjes aan. Het zijn de momenten waarop ik echt relax. De ene keer gaat dit vanzelf en de andere keer juist na inspanning. Dat is hoe het werkt voor mij. Ik voel op dat moment wat ik nodig heb en hier geef ik vorm aan.

Terwijl ik zo zat dacht ik terug aan afgelopen tijd. Nu voel ik me goed en energiek.  Ik weet hoe ik de ontspanning kan toelaten en tijd voor mezelf neem. Een paar jaar geleden lag dit echt anders. Zo werkte ik lang heel hard om het gevoel te houden dat ik de controle had. Ik deed mijn best om mijn kinderen ook ruimte en aandacht te geven. Mijn focus lag op aandacht voor hun gevoeligheid maar ondertussen kwam mijn eigen ruimte in het gedrang.

Misschien sta jij er net als ik – voor je gevoel – vaak alleen voor. Al heb ik wel de liefste ouders van de wereld die me helpen waar ze kunnen. Want de hele toko in je eentje draaien en tóch vers willen koken bijvoorbeeld én aandacht hebben voor mijn kinderen en mezelf; de ene keer verliep dat beter dan de andere keer.

De tools die ik aan mijn klanten leer, werken; ik pas ze zelf ook toe.

Het is nog maar een paar jaar geleden dat ik voor mijn gevoel heel wat ballen hoog te houden had. Zie het als de brandweerman die de kleine vuurhaarden onder de controle heeft maar het grote vuur niet gedoofd krijgt. Want niet alleen ík mocht mijn plek weer vinden na de scheiding. Na een tijd voelde het voor mij alsof ik er weer was;  helemaal aanwezig en klaar voor de volgende stap. Voor onze kinderen lag dit anders, zij zaten er nog middenin. Voor mijn gevoel moest ik een stap terug doen. Los daarvan raakte hun verdriet mij ook – natuurlijk.

En even natuurlijk kun je er zelf heel veel aan doen om deze cirkel te doorbreken. Want hoe geef je die zorg aan je kind; de liefde, de tijd en aandacht terwijl je ook jezelf niet vergeet?

Laat ik om te beginnen een lans breken voor de momenten die even niet fijn zijn. Hoe veel je ook werkt met mindset en energie, je eigen rituelen en positief denken. Het mag met momenten teveel zijn. Het mag even niet leuk zijn. Je mag je onzeker voelen, je mag het gevoel hebben dat het water aan de lippen staat. Ik heb deze momenten ook gekend en het kan zo fijn zijn om het even toe te geven. Al is het maar aan jezelf.

Het maakt dat je gaat zoeken naar wat wél werkt voor je.

Door dit alles heen mag je ook de uitdaging zien om jouw plek te herontdekken en in te nemen. Je mag huilen en je mag vijf minuten erna weer lachen. Je mag je verliezen in een nacht doorhalen met vriend(inn)en, even nergens aan denken. Heel even niets. De zorgen komen morgen wel weer. Zodat je kunt blijven staan, je gevoel kent namelijk geen compromis en overleg is ook niet altijd nodig. (Echt niet.)

De behoeften van mijn kinderen en mijn verlangens; ze zijn prima te combineren. Uit beiden haal ik energie. Alleen zie ik om me heen ook de tendens dat je het leuk móet vinden. Ook als het even wat teveel is. Na een scheiding of een burn-out bijvoorbeeld kan het even duren voor je jouw plek weer vol vertrouwen inneemt en je fijn voelt in je rollen.

Want het zijn er nogal wat.

Wat mij hielp? Ik deed meer dan my life, my rules & my terms.

Als er iets is wat ik heb ervaren de afgelopen tijd dan is het dat er geen regels zijn; anders dan die van mij.

Voor innerlijke rust: maak de beste keuzes voor jou.

Binnen de zaken die voor jou belangrijk zijn kun je opnieuw kiezen wanneer het zo voelt. Zo wordt het geen noodzaak en kun je op jouw manier genieten, werken én leven. Accepteer dat er een uitdaging voor je ligt die nu alle aandacht, liefde en tijd vraagt. Als je midden in of net na een roerige periode in je leven zit, dan kan het lastig zijn om te voelen wat je nodig hebt. Maak tijd en ruimte voor jezelf.

Mijn kinderen lieten me in die tijd zien op welke punten ik geen ruimte maakte voor mij. Dit was op momenten zwaar en confronterend. Fulltime werken, een onderneming opzetten, mijn droom niet loslaten, er blijven zijn voor mijn kinderen, doorgaan.

Jij voelt wat goed is voor je. Je intuïtie is een oneindige bron van kennis die je leidt door gedachten, woorden en dromen.

Goed om te onthouden is dat anderen toch wel een mening hebben. Of je wel of niet iets doet. Voel wat er voor jou is, wat belangrijk is voor jou. Ik  merk dat wanneer mijn aandacht verslapt het ‘niet voor mij is’. De ene keer is het wat duidelijker dan de andere keer.

Nu ik weet een paar jaar verder ben zet ik mijn droom, mijn verlangen, mijn levensmissie nog wat steviger neer. Ik voel het vertrouwen weer in mezelf en in mijn kinderen. Ik zie ze weer stralen, hoor ze harder lachen. En als ik in de spiegel kijk zie ik dat mijn ogen weer glanzen. Ze lacht weer naar me. Te midden van alle tumult zijn er ook parels. Misschien moet je er iets langer naar zoeken…

Put kracht uit alles wat je al hebt gedaan.

Weet je? Er komen andere tijden. Als jij blijft staan. En doet wat jij voelt dat je nodig hebt. Want jij doet het toch maar mooi en daar mag je trots op zijn.

Als ik goed zorg voor mij zorg ik beter voor iedereen om me heen. Juist mijn kinderen laten mij die kracht voelen die in mij zit. Ze laten me zien welke keuzes ik echt heb en als ik iets kies wat niet goed past, dan krijg ik dat gelijk terug gespiegeld. Doe wat goed is voor jou en voor je kinderen.

Kiezen + vertrouwen op je intuïtie + gaan voor wat je wilt = goud!

Het bracht mij dat ik met een fijn gevoel thuiskom. Niet alleen wéten dat ik mezelf gelukkig mag prijzen maar het ook voelen. Of ik nu een week alleen ben of samen met mijn kinderen. Ik heb een rust gevonden in mezelf die ik heel lang kwijt was. Omdat ik mijn plek mocht weer vinden na een roerige tijd. Deze plek blijft met mij meegroeien merk ik en dat voelt krachtig.

Ik ben trots op je.
#singlemoms #singledads
I’ve got your back

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Zo werken we samen:

Meer weten? Mail me via info@maikemaessen.nl.

Liefs,
Maike

Geplaatst in Coaching, Innerlijk kind, Je ware zelf zijn, Spiegelgedrag en gezin, Verandering, Voorleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *