Eigenlijk is er altijd maar één vraag. Wat wil je? Heel vaak maak je namelijk keuzes op basis van de wens en dromen van anderen en plaats je jezelf naar achteren. Dit doe je niet altijd bewust. Daarom is het extra waardevol om je hier wel bewust van te zijn. Zodat je heel gericht verandering aan kunt brengen.
Welke beweging maak je en hoe kun je hier iets anders doen dan je gewoonlijk doet?
Ik maakte er eerder dit filmpje over.
‘Jouw filmpje bevestigde dat ik niet weet wat ik wil. Maar het herinnerde me wel weer aan dat ik meer van de weg er naartoe moet genieten. Dus een gewaardeerde reminder.’
Deze reactie kreeg ik naar aanleiding van het filmpje. ‘Wat wil ik écht’ houdt me zo ongeveer mijn hele leven al bezig. Ik heb er veel last van gehad. Zo’n 3 jaar geleden heb ik kunnen accepteren dat ik moet genieten van de weg ernaartoe in plaats van het antwoord willen weten’, voegde hij er nog aan toe.
Ik denk dat we dénken (of onszelf vertellen) dat we moeten weten wat we willen. Het immers één van de vragen die je op jonge leeftijd al mag beantwoorden: ‘wat wil je later worden?’ Op deze manier ben je – vaak vanuit oude denkpatronen – zo gefocust zijn op het moeten en teveel vanuit het ego handelen en te weinig vanuit vertrouwen.
Beroepen zijn vaak bedacht op basis van de gebaande paden terwijl jij daar misschien wel vanaf mag wijken.
Wat je echt wilt komt overal in terug. In grote en kleine dingen. Zo ging het laatst aan tafel over het avondeten en zei mij vriend: ‘ik eet niets wat ik niet wil, ik zie echt niet in waarom ik dat zou doen’. En exact dat is één van die dingen. Heel vaak doen we iets om de ander een plezier te doen en gaan we voorbij aan wat goed is voor ons.
Het is aan de ander om het niet persoonlijk op te vatten, niet aan de jou. Ook al is dat soms lastig.
Ben je bewust van de signalen die je uitzendt. Is het in lijn met wat je zelf wilt? Bedenk eens een voorbeeld waar je niet deed of doet wat je wil(de). Kun je het nog terugdraaien? Of wat heb je nodig om de volgende keer op datzelfde kruispunt een ander besluit te nemen?
Ben je bang bent dat de ander kwaad wordt of het niet accepteert en daarmee jou afkeurt? Dan kun je jezelf beter eerst afvragen of je het wel graag genoeg wilt. Als je iets écht wilt dan neem je de actie wel, dus wat brengt het jou dat je blijft hangen om de mening van een ander? Het brengt je namelijk altijd iets, en dat ‘iets’ zou wel eens controle kunnen zijn.
Ergens zit er de twijfel bij jou of je het wel tot een goed einde kunt brengen.
Heel basaal: of je het wel overleeft. Door te doen wat je deed hoef je die strijd niet aan te gaan, maar….kom je ook niet verder. Wat je in zo’n geval kunt doen – en wat mij enorm hielp- is invoelen op het stuk wanneer je voor het eerst op dat kruispunt terecht kwam en voor het eerst dat deed wat niet goed is voor je.
Als je begrijpt waarom je toen niet koos voor jezelf en de conclusie die je toen trok kunt opheffen, schep je ruimte. Dit kun je zelf doen en onder mijn begeleiding. Vaak hebben we een thema wat altijd terugkomt. Iets wat je zelf niet lukt om er aan voorbij te gaan.
Je kunt zelf ook bij iets kleiners starten. Zoek een situatie die je vervelend vind maar niet zo lastig als het grote thema waar je hierboven aan moest denken. Welke beweging maak je en op welk moment voel je je voor het blok gezet en kies je niet voor jezelf. Maar voor de lieve vrede, wat je kinderen willen of je ouders of baas. Ga in gedachten eens terug naar dat moment en laat jezelf in een visualisatie doen wat je eigenlijk wilde doen.
De kracht van je denkwereld is ook heel groot namelijk.
Speel ermee. Oefen het. Net zo lang tot je het in het echt wil gaan doen. Als je het lastig vind om te bepalen wat je zou doen in de nieuwe ruimte van je denkwereld, doe dan wat je graag zou willen zien van de ander. De beweging die hij of zij naar jou toe kan maken.
Verwacht hierna niet gelijk dat de lucht open splijt en Mozes naar beneden beamt om je een medaille om te hangen maar ga door op die weg. Durf voorop te lopen, durf je hart open te zetten en gekwetst te worden. Ga voor de volledige verbinding. Liefde, in welke vorm dan ook, vraagt soms om een risico. Die beloning die komt wel.
Welke vorm heeft jouw ‘wat wil ik écht?’ Ook in relaties werkt het zo, wat wil je ontvangen en wat geef je? Nodigt wat je geeft ook uit om te ontvangen wat je wilt of werp je zelf al een barricade op?
Kijk ook wat je kind je laat zien over wat je wilt. Zij helpen je om va onbewuste naar bewuste actie te gaan. Volg hun voorbeeld zodat zij jou op hun beurs weer kunnen volgen. We leren kinderen af om bijvoorbeeld ruzie te maken terwijl zij daarmee ontdekken wat ze willen en hoe ze kunnen bewegen. Niet gedrag afleren maar leer ze te kiezen, leg ze 3 zaken voor, wat je kind wil, wat jij wil en een andere optie, stimuleer het creatieve brein. Dit helpt jou ook, want die 3e keuze zou zomaar kunnen zijn wat jij écht wilt.
Wil je niet langer in je eentje verder aanrommelen maar concrete stappen gaan zetten? Liefst grote stappen? Je sterk voelen bij de keuzes die je maakt vanuit je gevoel? Dwars door weerstand heen voor meer vrijheid en plezier in je leven?
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Zo werken we samen:
- Gratis Drempel meditatie
- Online-programma / cursus / zelfstudie.
- One Day Retreat
- 1:1 Mentorschap
Meer weten? Mail me via info@maikemaessen.nl.
Liefs,
Maike