Hoe verleid je de ander om met jou mee te lopen; om mee te gaan in jouw structuur?

De regen kwam met bakken uit de lucht die zondagochtend. Ik trok met een gevoel van twijfel de voordeur achter me dicht terwijl ik een oortje indeed waar heerlijke muziek uit klonk. Normaal heb ik niet meer nodig. Maar die ochtend lag dat net even wat anders. Harde regen en een grijze lucht. Binnen was het lekker warm en daar stond ik; ready to go in mijn sport outfit.

Wat dit te maken heeft met de kunst van verleiden ga ik je uitleggen. Onderweg werd me namelijk duidelijk dat ik iets deed toen ik buiten stond in de regen. In een paar seconden creëerde ik een plaatje in mijn hoofd. Hoe ik thuis zou komen – weliswaar doorweekt – maar met een lekkere kleur op mijn gezicht, een warme douche in het vooruitzicht, gezelligheid thuis met mijn kinderen en ontspanning. Sporten levert me heel veel op. Eerst de yang energie om daarna makkelijker de yin de ruimte te kunnen geven. Ofwel: de ultieme balans voor mij.

Dat was genoeg om in actie te komen en te gaan. 

Deze truc – painting the picture – pas ik vaker toe. Ook op momenten van strijd met mijn kinderen. Het werkt briljant; helemaal als je veel alleen bent met je kinderen en er niemand is die zo’n moment kan doorbreken als het ware. Als je iets wil van je kind en je belandt erna in een discussie waarin je allebei argumenten aandraagt die je eigen verhaal kracht bij zetten… het helpt geen van beiden. Het brengt alleen frustratie en irritatie.

Momenten van strijd en discussie zijn er altijd. Hoe pak je ze aan?

Net als jij heeft iedereen om je heen een heel eigen energie. Misschien herken je het wel dat je iemand ziet en ondanks dat je denkt geen oordeel te hebben, je wel al een bepaald gevoel hebt bij iemand. Dat is de energie die iemand uitstraalt. Het is iets wat je toe kunt passen in het ouderschap én daarbuiten. Bij alles kun je zonder woorden grenzen aangeven waarbinnen iets zoals gedrag toelaatbaar is als het ware. Er is altijd een marge. Daarbuiten kom je liever niet.

We zijn geen makke schapen. Jij niet, maar de mensen uit je omgeving ook niet. Enerzijds is het fijn als anderen doen wat je verwacht, net als een kind dat je luistert, anderzijds stimuleer je juist die eigenheid. Ook ken je het belang om die eigenheid zoveel mogelijk intact te laten en juist te focussen op ontwikkeling.

Ik geloof niet in oude denkwijzen zoals: ‘dit zijn de normen en waarden, en jij hoort te doen wat wij zeggen’. Ik geloof meer in een stukje vrijheid en vertrouwen meegeven die de ander ook zelfverzekerder laat voelen.

Ik ervaar zelf en bij mijn cliënten hoeveel het doet als je vanuit je eigen unieke zijn loopt. Je stappen zet. Het kader neerzet. 

Dit is iets wat ik ook heb moeten leren . Met vallen en opstaan. Met ontdekken en uitproberen wat wel en niet werkt. Zowel in het ouderschap, als partner en ook als werknemer en later ondernemer. Jezelf de ruimte geven om te leren van je fouten. Hoe geef je de ander deze ruimte zonder dat jij je (gevoel van) autoriteit verliest?

Door op een creatieve manier gebruik te maken van die ruimte.

Als je ouder bent, ben je niet alleen moeder of vader, maar ook de rol van opvoeder. Hetzelfde geld als je leiding geeft aan team, je hebt altijd meerdere rollen. Je bent altijd een voorbeeld. Alles wat je doet ligt onder een vergrootglas. Misschien prik ik nu een zeepbel stuk.  Maar als ik kijk naar mezelf vanuit de rol als alleenstaande ouder wil ik dat mijn kinderen me niet alleen zien als hun moeder maar ook als hun voorbeeld, als leider. Het gaat niet om wat je zegt maar om wat je doet en hoe jij je daarbij voelt.

De ruimte geven doe je vanuit vrijheid, zelfliefde en openheid. Als ik praat over de ander verleiden om mee te gaan in jouw structuur dan is dit niet vanuit ontkenning, projectie, zelfvermijding of controle. Ook niet vanuit negatieve manipulatie of de ander willen overheersen.

Nee, echt vanuit de verbinding met jezelf. Het vertrouwen in jezelf vinden dat alles op een natuurlijke manier bij je komt wat je nodig hebt. Dit hoort allemaal bij painting the picture. Verleiden met een gevoel waarvan jij weet dat de ander het ook wil.

Painting the picture helpt je niet alleen met de opvoeding of je werk, het helpt in elke situatie. Als single ouder ervaar ik dit als een gouden greep. Je kunt het ook gebruiken in het zakenleven. We worden continu verleid. Kies voor dit merk, voor deze kleding, voor die auto. We krijgen van alles op ons afgevuurd. Opinies, meningen.

Painting the picture is een principe wat je helpt om steeds terug naar jezelf te gaan. Steeds die check bij jezelf; of iets wat voor een ander goed werkt ook jouw waarheid is. Past het bij wie je bent en bij wie jij wilt dat je kinderen worden? 

Het is deze vraag die ik mezelf een hele tijd herhaaldelijk stelde. Het bracht me bij mijn huidige leven; bij wat ik voor mezelf en mijn kinderen creëer. Het transformeerde de belangrijkste relatie die ik heb; die met mezelf. Door met andere ogen te kijken naar mezelf en mijn omgeving had het impact op mijn eigenwaarde. Het had – en heeft – een heel positieve invloed op de relatie die ik heb met mijn kinderen.

Hoeveel impact het werkelijk heeft weet ik pas nu ik zelf weer een ruim een jaar verder ben na het stellen van deze vragen. Hoeveel meer mijn kinderen me nu uit zichzelf vertellen, hoe veel fijner ze spelen met elkaar. Hoeveel zekerder ze overkomen.

Ondertussen voel ik heel goed wat wel en niet waar is voor mij en laat ik ook daadwerkelijk los wat in de ‘niet’ categorie valt. Ik ben onder andere anders gaan eten waardoor ik én van mijn klachten rondom mijn immuunziekte af kwam en dus ook van de medicatie. Ik ervaar hoe school met me mee denkt. Hoe goed ik weet wat ik wil zonder het vast te zetten.

Waardoor het echt gezellig en warm is in huis. Het is waarom ik me lekker in mijn vel voel zitten. Het heeft me álles gebracht en meer.

Painting the picture; hoe beter jij in je energie zit, hoe makkelijk het loopt.

Je unieke-zijn is wat je samen met mij kunt onderzoeken, ontdekken en integreren in alles wat je doet, in alles wie jij bent. Je omgeving gaat het verschil merken en zien. Je heelt wat je mag helen, je laat los wat mag gaan, je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen reizen de pan uit. Harmonie…liefde voor jezelf. Dat is wat de verbinding met jezelf je brengt. Meer weten? Stuur me een e-mail of klik hier.

Ken je iemand voor wie dit interessant is? Voel je vrij om dit door te sturen.

Wil je elke week mijn nieuwsbrief ontvangen en als eerste op de hoogte zijn van acties? Meld je hieronder aan:Geplaatst in Anders denken, Spiegelgedrag en gezin, Uitbreken, Verandering, Vertrouwen, Voorleven, Zelfleiderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *