Persoonlijke ontwikkeling Venray Maike Maessen

Hoe kan ik ergens boven staan en naast me neer leggen terwijl iets me echt raakt en kwetst?

Ik had nooit nagedacht over hoe ik om zou gaan met mensen die mij kwetsen. Zoiets gebeurt nu eenmaal, dacht ik. Het was meer dat ik me boos of verdrietig voelde en vanuit die emotie reageerde. En wat krijg je dan? Geen goed gesprek.

Ondertussen heb ik geleerd dat wanneer ik in mijn eigen kracht sta – en blijf – ik vervelende opmerkingen bijna letterlijk van me af kan laten glijden. Ik kan anderen de ruimte geven om te vertellen wat er in hen speelt en wat zij ervaren. Ook als ze dit doen vanuit hun emotie, dit kan ik bij hen laten. Hoe is dit voor jou? Ga je mee in de emotie van de ander of blijf je bij jezelf?

Misschien herken je het wel uit je eigen omgeving.

Mensen zijn geneigd om te reageren vanuit hun eigen pijn of angst en die bij jou neerleggen. Bewust of onbewust. Hun reactie zegt niets over mij – of jou. Ik kan me op dat moment wel afvragen wat mijn uiterlijke realiteit me op dat moment spiegelt. Een conflict kan mij zo bijvoorbeeld uitnodigen om nog meer uit te dragen wat ik mag delen. Vanuit mij, niet vanuit de emotie, schuld of schaamte.

Ik moet nu even denken aan een verhaal over een meisje dat bij elke vervelende opmerking haar armen de lucht in gooide, haar vingertoppen tegen elkaar aan deed en riep: ‘Ik zit in een glazen piramide en niets kan me raken! Alles glijdt zo van me af!’ Hier deden we toen een beetje lacherig over want ik zag ook helemaal voor me hoe zij daar zo stond en hoe anderen reageerden op haar actie.

Vorige week stelde een vriendin van mij hier een goede vraag over.

‘Hoe kan ik ergens boven blijven staan terwijl ik zo boos ben en de ander het liefst continu confronteer met mijn boosheid?’ Tegelijkertijd wil ze niet haten, ze vindt alleen dat wat er is gebeurd steeds erger worden. Ze vraagt zich oprecht af waarom mensen zo doen. Eigenlijk zoekt ze een manier om de rechtvaardigheid op haar manier vorm te geven en uit te dragen.

Hoe kun je op een andere manier dicht bij jezelf blijven zonder dat je gaat schreeuwen over een glazen piramide? Zo houd je namelijk alleen mensen bij je weg en kijk je niet aan wat er aangekeken wil worden.

De eerste gouden regel: vat niets persoonlijk op.

Heel eenvoudig en toch zo moeilijk. Oefen ermee en speel er wat mee. Ben en blijf ook eerlijk naar jezelf toe. Stel dat het bijvoorbeeld gaat om een relatie die is stukgelopen. Wat is jouw aandeel in het geheel? Weet je zeker dat alles zo is zoals je denkt dat het is? We projecteren en spiegelen allemaal van tijd tot tijd. Maak het niet groter dan het is.

De tweede: interessant standpunt.

Het kan voorkomen dat mensen een heel andere mening hebben dan jij. Niet iedereen is communicatief goed onderlegd of kan zich verbaal goed uiten. Neem daarom tijdens een gesprek afstand van het oordeel wat iemand anders over jou of een situatie heeft. Je kunt denken: ‘interessant standpunt’. Het klinkt misschien een beetje gek, maar doordat je dit denkt of misschien wel hardop uitspreek haal je de emotionele angel uit het gesprek.

Heb je ook wel eens dat je na een gesprek ineens 10 briljante ingevingen krijgt die je had kunnen zeggen? One-liners die je kunnen zeggen. Ik wel, en dat verweet ik mezelf vervolgens. Sta je jezelf toe om het even te voelen. Het helpt mij enorm om me argumenten of verwijten niet persoonlijk aan te trekken. We hebben (gelukkig) allemaal de nodige jaren op de teller en tijdens deze jaren maken we van alles mee. Elke ervaring heeft invloed. Elke situatie – hoe moeilijk ook – is een kans tot groei. De één leert ervan, de ander blijft liever hangen. Je hoeft beiden geen oordeel te hebben. Elke ervaring of ontmoeting kleurt hoe je denkt over een onderwerp – en dus ook hoe jij er mee omgaat in de praktijk.

Dit is voor anderen ook zo.

Regel drie: is het echt zo?

Hardere discussies of iets wat je voor jouw gevoel ‘wordt aangedaan’ kunnen je uitnodigen om in de slachtofferrol te stappen. ‘Ik moet ook altijd’ of ‘Ik ben ook nooit’ zijn de woorden waar het steeds weer mee begint. Stap niet in de valkuil. Laat een ander zijn of haar verdriet hebben. En vraag jezelf af: is het echt zo wat hij / zij zegt over mij? Lees dit blog nog maar eens, de vragen van Byron Katie.

Blijf je na een vervelende situatie rondlopen of blijft er iets knagen? Doe iets waarmee je het leiderschap terug neemt over jou leven. Op de acties, gedachten en woorden van een ander heb je geen invloed, op de jouwe wel.

Is het tijd voor jouw volgende stap maar heb je het gouden ei nog niet gevonden? 

Maak gratis kennis met hoe ik werk via mijn gratis cursus van drie weken. Ik neem je mee in je bewustzijn en deel de stappen met je die voor mij zo belangrijk waren – en nog zijn. In deze drie weken mag je ook al je vragen stellen via de mail.

Wil je gelijk concreet aan de slag en de ‘dat kan ik niet’ buiten de deur zetten? Dan is mijn meest gevolgde traject voor jou!

Heb je vragen? Stuur me een mail of app en dan kijken we samen wat je nodig hebt om jouw volgende stap op jouw manier te zetten.

Geplaatst in Empowerment, Essentie, Je ware zelf zijn, Kracht van stilte.

2 reacties

  1. Pingback: Wat mag jij je afleren en wat brengt het jou als je voorbij mindfulness gaat?

  2. Pingback: Op het moment dat je niet kiest, kies je (onbewust) het leven wat je niet wilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *