Welke boodschap zit er verborgen in jouw irritaties en hoe ga je hieraan voorbij?

Jaren geleden bracht Hans Teeuwen het al zo treffend in zijn Hard & Zielig cabaretshow. Met zijn persiflage van het Bijbelverhaal. Via wat sprongetjes vroeg hij zich af: je zult zelf maar aan dat kruis hangen.

Het plaatje wat hij schetste ging erover dat je aan het kruis hing tussen 2 Limburgers of naast iemand die alléén maar over voetbal kan praten. Hij benoemde de beruchte irritatie grens. Mensen die iets doen wat buiten je cirkel van interesses ligt of zelfs buiten dat wat je kunt verstaan, bevatten en begrijpen. Hans bracht het met humor.

Achter elke grap zit een kern van waarheid, toch?!

‘Pfff hij ruimt NIETS op, zijn kleding ligt daar waar hij het heeft uitgetrokken en dat blijft daar liggen tot ik het opruim!’. Of: ‘Zij komt overal mee weg, ze komt altijd te laat, is nauwelijks voorbereid en toch lukt het haar elke keer weer om het klaar te spelen.’

Dit gaat niet echt over het groene monster. Ook niet over je partner die zich niet gedraagt zoals jij wilt.

Wat er dan wel aan de hand is? De irritaties die jij voelt of ervaart gaan over die dingen die jou raken omdat je iets niet kunt zien of erkennen van jezelf. Dit kunnen grote dingen zijn maar ook kleine dingen. Zoals die collega die alles op een presenteerblaadje aangereikt lijkt te krijgen of die vriendin die alleen op zichzelf gericht lijkt te zijn.

Is het jou wel eens opgevallen dat je irritaties en ergernissen ook een boodschap hebben voor jou?

Naast teveel nadenken over dingen die niet belangrijk zijn, gaf ik ook veel energie weg door me te irriteren aan anderen. En nog erger: ik dacht er veel over na en praatte er veel over. Daarmee werd het natuurlijk niet echt beter, gemakkelijker of kleiner. En de boodschap die eronder zat ontging me volledig.

Ik heb daar wel een mindshift kunnen maken. Hoe? Dat ga ik je nu met je delen.

Irritaties en negatieve gedachten hebben alleen macht over jou als jij ze machtig laat zijn. Die mensen die in jouw ogen vervelend doen tegen jou, die je manipuleren, die je vervelende of ongewenste berichten sturen waarop jij voelt dat je moet reageren. Wat zijn ze echt? Ze hebben pas macht over jou als jij ze die macht geeft. Mensen gaan over jouw grenzen heen als jij dat toelaat.

Wat in jou geeft ze tijd?
Wat wil je hier niet zien of erkennen van jezelf?
Waar ga je aan voorbij?

Wat je doet is eigenlijk iets aandacht geven en ergens tijd aan besteden omdat er iets anders is wat je wilt doen maar niet durft. Daarom klaag en zeur je over anderen. Daarom doe je niet wat je te doen hebt.

Door die irritaties de overhand te geven, blijf je hangen in boosheid of onmacht. Of dit nu over een persoon of een situatie gaat is om het even. Wat zie je niet aan deze persoon of situatie wat een bijdrage voor je kan zijn?

En dat kan diep gaan.

Ik kan me irriteren aan mijn gehoor bijvoorbeeld. Mijn gedachten kan ik richten op dat ik zo graag zou willen horen wat jij hoort. Ik kan er ook vanuit gaan dat alles wat ik hoor ‘voor mij’ is en dat de mensen die ik niet kan verstaan misschien geen bijdrage zijn voor mij op dat moment. Is dat arrogant? Dat interesseert me niet, daar gaat het namelijk niet om. Het is wat het mij laat zien. In het eerste geval richt ik me op iets wat ik weggeef want ik zou iets graag willen wat er nu nog niet is. In het tweede geval berust en accepteer ik.

Duwen of trekken, de keuze is aan jou.

Een ander voorbeeld. Stel je hebt een iemand op wie je boos bent, om welke reden dan ook. Je kunt zo boos zijn dat je diegene blokkeert op social media. Op het moment dat je overgaat tot blokkeren, dan houdt je álles tegen. Ook dat wat je nodig hebt voor jouw eigen groei. Dan zie je deze persoon niet meer, je steekt je hoofd lekker gemakkelijk in het zand. Welke potentie ontken je dan van jezelf? Welke ruimte geef je daar af en neem je niet in?

Ik heb dit zelf ook ervaren en ik vroeg me af wat deze situatie mij liet zien. Die boosheid weerhoudt je ervan om de bijdrage van die persoon te kunnen ontvangen. Een emotie triggert iets in jou, ga je het aan of ga je het uit de weg? Vraag je de Limburgers om Nederlands te spreken? Vraag je of je buurman of hij ook nog andere interesses heeft?

Geef anderen en vooral jezelf de ruimte om op zijn tempo te ontdekken wat wel en niet waardevol is. Wat wel en niet voelt als jouw waarheid. Nodig mensen uit, maar dring niet op.

Ik schreef eerder al, hoe groter je irritatie, hoe groter je les. Als ik me irriteer aan een eigenschap van iemand, dan laat me dit zien wat ik zelf misschien teveel of weinig doe. Iemand die zich heel duidelijk en kortaf uitspreekt bijvoorbeeld. Dat raakt mij omdat ik eerder de mantel der liefde over een berichtje gooi. De persoon in kwestie doet dit niet. Hij leert me dat ik dit ook meer mag doen. Me uitspreken en niet ergens in mee gaan als ik daar eigenlijk geen zin in heb.

Cut the crap.

Ben jij ook klaar om te schrappen? Om jezelf te zijn en die eigenheid te ontdekken? Boek een BreakOut sessie.

Geplaatst in Geen categorie, Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Spiegelen, Verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *