Hoe consequente keuzes je helpen om je wensen te realiseren

Vroeger -nou ja ongeveer 6 jaar geleden – wilde ik voor mijn kinderen dat ze een goede opleiding kozen. Wat ik daaronder verstond? Minimaal HBO. Wat ik zelf ook heb gedaan. Ik vond het belangrijk dat ze goed meekonden op school en zouden uitblinken in hun prestaties.

Zodat ze later zelfstandig zouden zijn. Het is met name wat mijn moeder wilde voor mij. Een goede opleiding met uitzicht op een goede baan.

Misschien herken je het wel. Ik denk dat elke ouder wensen heeft voor zijn of haar kinderen. In dit artikel leg ik je uit wat er bij mij veranderd is en wat consequent kiezen hiermee te maken heeft. Omdat deze wensen niet zozeer mijn wensen waren.

Het begon te veranderen nadat ik moeder werd. Dit opende bij mij iets wat ik nog niet kende. Ik leerde dat het leven zoals ik dit tot dat moment leidde me niet zo gelukkig maakte als ik dacht. Of hoopte.

Omdat ik alles van buiten mij haalde en niet van binnenuit. Zelfliefde en handelen vanuit deze warmte kende ik eigenlijk niet. Dat had ik niet geleerd. Ik kende wel de verzorgende rol. De rol die mijn eigen behoeften, wensen en verlangens parkeerde en naar achteren plaatste.

Toen ik moeder werd hield mijn zoon me wakker. De gebroken nachten en het vele werken, alle ballen die ik in de lucht hield, want naast alles wat ik deed wilde ik er ook goed en mooi uitzien. Alleen kwam dit niet vanuit mijn hart. Het kwam puur vanuit mijn verstand, vanuit mijn ratio.

Niet vol te houden dus.

Ook al lukte me dat een hele tijd aardig.

Dus gaf het leven mij een uitnodiging. Op dat moment waanzinnig klote, achteraf een geschenk. Het zorgde ervoor dat ik eindelijk ging kijken naar mezelf en mijn eigen behoeften.

Wie ben ik en wie wil ik zijn?

Ik maakte kennis met hoeveel we overnemen van anderen en hoe ik andere keuzes kon maken die wel helemaal vanuit mijn hart komen.

Deze week werd het weer eens duidelijk. De keuzes die ik maak zijn niet voor iedereen. Ook al lonken ze. Het plaatsen van mijn verhaal met foto’s op sociale media afgelopen week lokt reacties uit. Eerst vooral van mannen en later ook van vrouwen. Laatstgenoemde geeft aan dat ze ook graag alleen op vakantie willen gaan. De één om ruimte voor zichzelf te ervaren en de ander om te testen hoe zelfstandig ze is. Even niet leunen op de ander.

Alleen begrijpt de partner het vaak niet en laten veel vrouwen deze prachtige kans tot groei liggen.

De man is een ander verhaal. Mijn specialisme is om mensen te helpen kiezen tussen dingen die allebei trekken maar waarvan ze zichzelf blijven vertellen dat ze niet durven te kiezen of dat het niet nodig is terwijl ze ergens wel weten dat het moet. Dat is wat ze zien en wat trekt, alleen leggen ze dit aan zichzelf anders uit. Het laat mij zien dat de energie van deze mannen alle kanten uit gaat. Hun acties en wat ze zeggen liggen niet altijd op één lijn.

Vrijheid, kiezen, gezond egoïsme. Veel mensen denken nog dat ze hier alles voor moeten opgeven omdat ze zien wat ik deed maar dat hoeft niet.

Het gaat erom dat je anders gaat kijken naar jezelf en je omgeving.

En ja, daar kan bij horen dat je kiest of je uitspreekt. Dat als je iets mist in je relatie je dit zegt. Omdat je niet alleen jezelf de kans geeft om te groeien maar ook de ander en heel misschien ook wel je relatie. Of dat je bereid bent om het oude achter je te laten. Het kan ook betekenen dat je jezelf de ruimte geeft om een carrière switch te maken, ook als je omgeving dit spannend vindt.

Weet je, het is niet altijd leuk of gemakkelijk. Ik vond alleen op vakantie gaan erg spannend. Alleen al mijn koffer inchecken had ik nog nooit gedaan, ik zag mezelf echt al totaal ergens anders uitkomen.

Maar ik ging wel, omdat het goed voelde. Hiermee laat ik aan mijn kinderen zien dat het spannend mag voelen maar dat het je niet hoeft te belemmeren. En zij doen het na, ze gaan voor wat ze willen. Ik zie moeders kijken en hun eigen kind aantikken en wijzen naar mijn kinderen zo van kijk eens wat zij doen. Zij groeien namelijk met mij mee.

Het begint bij jou. Bij voelen bij wat bij jou hoort en wat misschien niet thuishoort bij jou. Spreek uit wat je nodig hebt en laat het zien. De bereidheid om buiten de kaders te denken, ook als je het zo niet hebt geleerd. Zodat je zowel jezelf als de mensen om je heen de ruimte geeft om te worden wie ze in essentie al zijn.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Zo werken we samen:

Meer weten? Mail me via info@maikemaessen.nl.

Liefs,
Maike

Geplaatst in Anders denken, Coaching, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Mindset veranderen, Spiegelgedrag en gezin, Van hoofd naar hart, Verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *